Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Снимка: БТА

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската епоха там е имало търговски, а преди това занаятчийски помещения. Няма данни за жилища, съобщи за Радио Пловдив ръководителят на проучването Десислава Давидова.

"Откритите монети са предимно бронзови и доказват, че теренът е обитаван повече от 2500 години. Подлежат на реставрация и не мога да кажа дали са само бронзови, защото понякога сребърните монети имат плътна патина и трудно се идентифицират на терен. Заготовката категорично не е била за производство на монети. Вероятно е предназначена за разкрасяване и правени на някакъв вид бижута", казва Давидова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34