Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Снимка: Остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината "Четириевангелието на цар Иван Александър – царското семейство" печели първото място. Младежът е възпитаник на българското училище "Иван Станчов" в Лондон и подхожда към създаването на творбата си съвсем професионално: 

"Първо направи един вариант в по-малък размер, който много харесахме – разказва дългогодишният директор на училището Снежина Мечева. – Но каза, че за конкурса ще направи по-голям и по-добър вариант, а малкият остана за спомен в класната ни стая. Преди две години с нашите гимназисти посетихме Британската библиотека и бяхме допуснати в хранилището, където имахме рядката възможност да видим и оригинала на Четириевангелието."

Произведението на Александър е показано на изложба в италианската столица през ноември 2021 г., а половин година по-късно и в експозиция в БАН – София.


Плановете са творбата да се озове във Ватикана
, но след многократни опити да се намери правилният момент това да стане, съдбата решава друго.

Неизвестна сила кара Венета Ненкова, основател на българското училище в Рим и организатор на международното биенале, да вземе картината със себе си, когато решава да посети приятели на живописния остров Св. Анастасия в Бургаския залив. И именно там, в тишината на величествените сводове на едноименната обител, произведението на Александър намира своя дом.


"Понякога нещата се случват и ти не знаеш защо, но разбираш, че така е било писано да стане. Кръгът се затвори: изображението на цар Иван Александър се прибра в манастира, изграден някога от неговите предшественици! – сподели Венета Ненкова. – Пристигането на картината на острова съвпадна и със 17-годишния юбилей от създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина. Няма случайни срещи и случайни събития, в това съм вече убедена!" – допълва тя.

Управителят на остров Св. Анастасия Павлин Димитров и екскурзоводът Петя Паскалева с картината на Александър Георгиев

Съставил: Десислава Семковска

Снимки: aba.government.bg, Венета Ненкова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14

Млади дарования от Благоевград ще пеят рок в Босилеград

Рок концерт с участието на ученици от музикалната школа "Престо“ (Presto Music School) – Благоевград, ще се проведе в сряда вечер, 14 август, в центъра на Босилеград, пред сградата на Пощата, от 19:30 часа. Събитието е организирано от Сдружение "ГЛАС" -..

публикувано на 14.08.24 в 12:47