Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Снимка: Остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината "Четириевангелието на цар Иван Александър – царското семейство" печели първото място. Младежът е възпитаник на българското училище "Иван Станчов" в Лондон и подхожда към създаването на творбата си съвсем професионално:

"Първо направи един вариант в по-малък размер, който много харесахме – разказва дългогодишният директор на училището Снежина Мечева. – Но каза, че за конкурса ще направи по-голям и по-добър вариант, а малкият остана за спомен в класната ни стая. Преди две години с нашите гимназисти посетихме Британската библиотека и бяхме допуснати в хранилището, където имахме рядката възможност да видим и оригинала на Четириевангелието."

Произведението на Александър е показано на изложба в италианската столица през ноември 2021 г., а половин година по-късно и в експозиция в БАН – София.

Плановете са творбата да се озове във Ватикана, но след многократни опити да се намери правилният момент това да стане, съдбата решава друго.

Неизвестна сила кара Венета Ненкова, основател на българското училище в Рим и организатор на международното биенале, да вземе картината със себе си, когато решава да посети приятели на живописния остров Св. Анастасия в Бургаския залив. И именно там, в тишината на величествените сводове на едноименната обител, произведението на Александър намира своя дом.


"Понякога нещата се случват и ти не знаеш защо, но разбираш, че така е било писано да стане. Кръгът се затвори: изображението на цар Иван Александър се прибра в манастира, изграден някога от неговите предшественици! – сподели Венета Ненкова. – Пристигането на картината на острова съвпадна и със 17-годишния юбилей от създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина. Няма случайни срещи и случайни събития, в това съм вече убедена!" – допълва тя.

Управителят на остров Св. Анастасия Павлин Димитров и екскурзоводът Петя Паскалева с картината на Александър Георгиев

Съставил: Десислава Семковска

Снимки: aba.government.bg, Венета Ненкова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм..

публикувано на 12.08.24 в 12:05

С подкрепата на парламента българчета от Сърбия ще летуват в Равда

50 деца с трима ръководители заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието, предаде кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин. Почивката се провежда с финансовата подкрепа на Народното събрание и партньорството на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49
Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков отляво и Хамид Русев отдясно.

На 85 години в Чикаго е починал видният българин Хамид Русев

Един от най-старите и уважавани български имигранти в Чикаго Хамид Русев е починал, съобщи BG VOICE. Информацията за кончината е подадена от негови близки. Той си е отишъл на 8 август. През последните години Хамид, както го наричаха всички в Чикаго, се..

публикувано на 12.08.24 в 10:42