Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме успението на Св. Йоан Рилски

Свети Йоан Рилски
Снимка: bg-patriarshia.bg

Православните християни днес почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ.

Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред българския народ. Прекарва живота си в уединение, пост и непрестанна молитва на различни места – най-продължително в Рила планина.

В основания от него манастир оставя писмен завет с ценни съвети на последователите си. Погребан е в планината до мястото на своето усамотение, а тялото му е открито нетленно и е прибрано в манастирския храм, където се пази и до днес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35