Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват честванията за 147-ата годишнина от Шипченската епопея

Паметникът на Свободата на вр. Шипка
Снимка: Венета Николова

С поетичния рецитал “Пред олтара всенароден” днес се открива Националното честване на 147-ата годишнина от Шипченската епопея. “В Парка с мечето в Габрово цветове, звуци и думи ще се преплетат, за да отдадем почит и съпреживеем важните исторически събития през погледа на изкуството”, каза областният управител Мария Башева.

Шипченската битка, наричана още Шипченска епопея, представлява поредица от ожесточени сражения между защитниците на Шипченския проход в Стара планина и турската армия през Руско-турската война (1877-1878 г.).

В програмата на честванията са включени изложби, представяне на книгата “Юнаци, лека нощ” на Михаил Кунчев, национално ученическо състезание за изкачване на стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, открит урок по история.

Кулминацията на празниците ще се състои на 23 август в Габрово с фолклорния концерт-спектакъл “Ритъмът на Свободата”. Първата изцяло мъжка формация за обработен фолклор “Димитров” и финалистите от „България търси талант“ – формация „Пловдивъ“, ще зарадва публиката с тържествен концерт-спектакъл.

Събитията ще преминат под патронажа на президента Румен Радев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутат от ПП-ДБ се меси в работата на службите, оповести служебният вътрешен министър

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини народния представител от ПП-ДБ Божидар Божанов в арогантна политическа намеса в работата на МВР. Пред журналисти той заяви, че на 14 август депутатът се е обадил на директора на дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 13:15

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29