Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достигат музиканти за българските оркестри

Найден Тодоров
Снимка: Руди Бежев

В държавните оркестри не достигат музиканти и свободните места се запълват от чужденци, предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров. Чуждите инструменталисти обаче идват за кратко – колкото да придобият стаж, за да могат да кандидатстват в професионални състави, след което напускат страната.

Знаете ли защо нямаме кадри? Защото заплащането е трагикомично и родителите отказват децата си от музиката”, заяви министърът, който е и директор на Софийската филхармония.

Според Найден Тодоров във Варненската опера работят 86 чужденци, в Старозагорската – 59, в Русенската – 41, в Пловдивската – 35, в Софийската – 25, във Врачанската симфониета – 26, а във Видинската – 7.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Третото издание на фестивала "48 часа Варуша-юг" във Велико Търново

"48 часа Варуша-юг" ще се проведе в периода 16-18 август във Велико Търново. Фестивалът представя възможностите на квартала за култура, спорт, занимания за цялото семейство, връзка с природата, образователни събития. Мероприятието е общностна..

публикувано на 17.08.24 в 08:10

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00