Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достигат музиканти за българските оркестри

Найден Тодоров
Снимка: Руди Бежев

В държавните оркестри не достигат музиканти и свободните места се запълват от чужденци, предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров. Чуждите инструменталисти обаче идват за кратко – колкото да придобият стаж, за да могат да кандидатстват в професионални състави, след което напускат страната.

Знаете ли защо нямаме кадри? Защото заплащането е трагикомично и родителите отказват децата си от музиката”, заяви министърът, който е и директор на Софийската филхармония.

Според Найден Тодоров във Варненската опера работят 86 чужденци, в Старозагорската – 59, в Русенската – 41, в Пловдивската – 35, в Софийската – 25, във Врачанската симфониета – 26, а във Видинската – 7.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кученца от приюта в село Каменар очакват своите осиновители

Кучета от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специални гости на варненския летен фестивал “Сръчко“ и ще очакват своите осиновители. До 15,00 ч. днес на алеята между Морското казино и сцена “Раковина” в Морската градина любителите..

публикувано на 17.08.24 в 10:18

Температурата достигна 70 градуса около сградите в някои градове

В най-горещите дни на лятото членове на "Грийнпийс" обикалят страната, за да покажат колко горещо е в градската среда. С помощта на термокамери те засичат температурата около сградите, която на места като Пловдив достига до 70 градуса...

публикувано на 17.08.24 в 10:15
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

ООН критикува закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация

“ Дълбоко обезпокоени сме от подписаната законовата поправка в България, забраняваща обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата, и призоваваме законът да бъде преразгледан в съответствие с международните задължения на..

публикувано на 17.08.24 в 09:11