Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародникът ни Марин Йотов пред Радио България:

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

След неуспешен опит да бъде евродепутат, Йотов не планира ново участие в българската политика

Снимка: личен архив

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в Берлин, но житейският му път преминава през София, Виена и Стокхолм. Причината е дипломатическата кариера на майка му, която работи в мисиите ни в Австрия и Швеция.

Марин признава, че с времето човек свиква да сменя градовете, хората и атмосферата и добавя, че за 12 години, докато е още ученик, се налага да учи в 7 или 8 различни училища, което в тийнейджърска възраст е особено предизвикателство. Тази честа смяна на средата, в която расте и се развива, кара Марин да усвои важен урок – бързо осъзнава, че трябва да свикне да се напасва към нея и да извлича максималното, до което успее да достигне.


"Тъй като имаш конкретни хора като приятели и контакти, които са може би по-малобройни, отколкото хора, които са на едно място за сравнително по-дълго време, но това е нещо, което човек осъзнава по-късно. Така или иначе обаче му дава опит и му позволява да изгради по-качествени контакти и взаимоотношения, по-лесно да преценява хората и да усети дали от конкретните познанства има някаква полза."

Марин завършва бакалавърска степен по "История и геополитика на Балканите" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и кандидатства за шестмесечен стаж към германския парламент, за който е одобрен. Към края му обаче получава предложение от депутата, на когото сътрудничи, да продължи да работи с него. Сънародникът ни приема и остава в Бундестага, макар днес да работи за друг народен представител. Марин ни сподели и как преминава един работен ден в немския парламент:

"Доста различно е в зависимост от това дали е заседателна или незаседателна седмица, тъй като половината от годината депутатите са длъжни да са в офисите в избирателните си райони. Моята работа е да подготвям становища и изказвания на депутата, за когото работя, по теми, свързани със земеделието и храните. Също така отговарям на писмени въпроси от неговите избиратели и поддържам контактите му с различните служби, министерства и институции в страната."

Натрупаният в Бундестага опит и активната му гражданска позиция по различни теми карат Марин Йотов на 9 юни тази година да се впусне в надпреварата за едно от 17-те места като представител на България в европейския парламент.


"Да живея в чужбина никога не е било самоцел за мен. Винаги съм се интересувал от това, което се случва в България, защото в крайна сметка семейството и приятелите ми живеят там. Имам желанието да приложа наученото през последните 10 години в начинания в полза на България. Истината обаче е, че виждам себе си по-скоро в европейски, отколкото в национални рамки. Партията, от която се бях кандидатирал, има свои структури в чужбина и реално аз бях номинация, предложена от тях" – спомня си Марин.

Българинът обаче е категоричен, че в скоро време не планира ново участие като кандидат за политическа длъжност у нас, тъй като тя трудно би се съчетала с интензивната му работа в Берлин, както и със семейните му ангажименти като горд баща на две деца. На работата си в Бундестага Марин дължи срещата със своята съпруга, която също е сътрудник на немски депутат, от когото също е поканена да остане за постоянно. Как обаче семейството поддържа жива връзката си с България при толкова наситено ежедневие в германската столица:


"Гледаме максимално често да се прибираме в България, като последните години, особено с двете деца е малко по-трудно, защото пътуването е свързано с училището и какво ли още не – признава Марин. – Стараем се да се информираме цялостно за това, какво се случва там и имаме много приятели, с които си общуваме. Стараем се и двете ни деца да знаят и разбират български, вкъщи си говорим само на него, а синът ми посещава веднъж седмично и българско училище" – допълва сънародникът ни.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10
Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12