Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародникът ни Марин Йотов пред Радио България:

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

След неуспешен опит да бъде евродепутат, Йотов не планира ново участие в българската политика

Снимка: личен архив

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в Берлин, но житейският му път преминава през София, Виена и Стокхолм. Причината е дипломатическата кариера на майка му, която работи в мисиите ни в Австрия и Швеция.

Марин признава, че с времето човек свиква да сменя градовете, хората и атмосферата и добавя, че за 12 години, докато е още ученик, се налага да учи в 7 или 8 различни училища, което в тийнейджърска възраст е особено предизвикателство. Тази честа смяна на средата, в която расте и се развива, кара Марин да усвои важен урок – бързо осъзнава, че трябва да свикне да се напасва към нея и да извлича максималното, до което успее да достигне.


"Тъй като имаш конкретни хора като приятели и контакти, които са може би по-малобройни, отколкото хора, които са на едно място за сравнително по-дълго време, но това е нещо, което човек осъзнава по-късно. Така или иначе обаче му дава опит и му позволява да изгради по-качествени контакти и взаимоотношения, по-лесно да преценява хората и да усети дали от конкретните познанства има някаква полза."

Марин завършва бакалавърска степен по "История и геополитика на Балканите" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и кандидатства за шестмесечен стаж към германския парламент, за който е одобрен. Към края му обаче получава предложение от депутата, на когото сътрудничи, да продължи да работи с него. Сънародникът ни приема и остава в Бундестага, макар днес да работи за друг народен представител. Марин ни сподели и как преминава един работен ден в немския парламент:

"Доста различно е в зависимост от това дали е заседателна или незаседателна седмица, тъй като половината от годината депутатите са длъжни да са в офисите в избирателните си райони. Моята работа е да подготвям становища и изказвания на депутата, за когото работя, по теми, свързани със земеделието и храните. Също така отговарям на писмени въпроси от неговите избиратели и поддържам контактите му с различните служби, министерства и институции в страната."

Натрупаният в Бундестага опит и активната му гражданска позиция по различни теми карат Марин Йотов на 9 юни тази година да се впусне в надпреварата за едно от 17-те места като представител на България в европейския парламент.


"Да живея в чужбина никога не е било самоцел за мен. Винаги съм се интересувал от това, което се случва в България, защото в крайна сметка семейството и приятелите ми живеят там. Имам желанието да приложа наученото през последните 10 години в начинания в полза на България. Истината обаче е, че виждам себе си по-скоро в европейски, отколкото в национални рамки. Партията, от която се бях кандидатирал, има свои структури в чужбина и реално аз бях номинация, предложена от тях" – спомня си Марин.

Българинът обаче е категоричен, че в скоро време не планира ново участие като кандидат за политическа длъжност у нас, тъй като тя трудно би се съчетала с интензивната му работа в Берлин, както и със семейните му ангажименти като горд баща на две деца. На работата си в Бундестага Марин дължи срещата със своята съпруга, която също е сътрудник на немски депутат, от когото също е поканена да остане за постоянно. Как обаче семейството поддържа жива връзката си с България при толкова наситено ежедневие в германската столица:


"Гледаме максимално често да се прибираме в България, като последните години, особено с двете деца е малко по-трудно, защото пътуването е свързано с училището и какво ли още не – признава Марин. – Стараем се да се информираме цялостно за това, какво се случва там и имаме много приятели, с които си общуваме. Стараем се и двете ни деца да знаят и разбират български, вкъщи си говорим само на него, а синът ми посещава веднъж седмично и българско училище" – допълва сънародникът ни.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо..

публикувано на 19.07.24 в 15:08