Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите се отлагат, президентът не прие проектокабинета “Кожарева”

| обновено на 19.08.24 в 16:24
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова - Кожарева.

Държавният глава поиска от номинираната за служебен премиер до 15.00 ч. да представи нов кандидат за вътрешен министър, защото според него Стоянов няма да гарантира провеждането на честни избори. Кандидат-премиерът отказа да го направи и се аргументира с резултата от проведени консултации с различни структури в министерството, които я убедили в добрата работа на служебния вътрешен министър.

След отговора на Кожарева, президентът заяви, че на 20 август няма да има клетва на служебното правителство и, че изборите ще се проведат след 20 октомври. Румен Радев призова депутатите от действащия 50-и парламент да се съберат на извънредно заседание, за да попълнят списъка с длъжности, от който той може да избере служебен премиер.

Държавният глава посочи още, че работата на сегашното служебно правителство на Димитър Главчев продължава.

В публикация във фейсбук страницата на Министерския съвет Димитър Главчев декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Главчев подчертава и, че чувства като свое задължение „страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация“.

Подробности и коментари по темата ще намерите на основната интернет страница на БНР - ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Запазването на българския език и култура сред българските общности зад граница е изключително важно

Служебният премиер Димитър Главчев се ангажира през своя мандат да приведе в действие законодателните промени, свързани със Съвета за координация на политиките за българите извън страната. “ Срокът за приемане на правилник за Съвета и дейността му е..

публикувано на 03.08.24 в 09:06

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката. “Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през..

публикувано на 02.08.24 в 13:10

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия отчита спад на мигрантите и затваря бежански центрове Комисарят по въпросите на бежанците и миграцията на Сърбия Наташа Станисавлевич съобщи, че броят на мигрантите в страната е намалял с 80% и е решено временно да се затворят 7..

публикувано на 02.08.24 в 10:50