Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев преплава 7 океански пролива, иска да постави и рекорд за време

Снимка: FB/Petar Stoychev

Час преди Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния плувен маратон през протока Цугару от серията Oceans Seven, е имало земетресение 7,1 по Рихтер и тайфун. Очаквало се и цунами. "Япония беше едно много изненадващо пътуване. Разстоянието там би трябвало да е 20 км, но заради силните течения стартирахме от едно рибарско селище, което е на 10 км по-далеч. Първата половина от дистанцията ни отне 3 часа и 10-15 минути, но втората половина ни отне два пъти повече", разказа Стойчев пред  bTV.

В морето Стойчев плува с обикновен текстилен бански, който не предпазва от студената вода. Има и малка червена лампа, закачена на банския му, която помага за това плувецът да е видим в тъмното. Освен това маже тялото си със специални мазила, които пазят кожата му от протриване в солената вода.

Следващата седмица Стойчев ще пътува за Англия, за да преплува Ла Манша за трети път. Направи ли го, ще бъде първият човек в света, преплувал всички маратони от серията Oceans Seven за по-малко от половин година. Последно той плува през Ла Манша през 2007 г., когато постави и световен рекорд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Волейболистите ни под 20 г. триумфираха на Балканиадата

Българският национален отбор спечели титлата на Балканското първенство по волейбол за мъже под 20 години, което се проведе във Върнячка баня, Сърбия. На финала българските състезатели победиха тима на домакините с резултат 3:1 (25:17, 22:25, 25:23,..

публикувано на 18.08.24 в 09:38

Три медала за българските отбори на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

Българските участници завоюваха три медала на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас. В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект В практическия кръг на олимпиада..

публикувано на 15.08.24 в 10:08

"Лудогорец" отпадна като домакин от Шампионската лига

Българският футболен шампион "Лудогорец" отпадна в третия квалификационен кръг на Шампионската лига след загуба с 2:7 след продължения от шампиона на Азърбайджан "Карабах". Макар и домакини, отборът от Разград отпада с общ резултат 4:8, след успех с 2:1..

публикувано на 14.08.24 в 08:27