Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев преплава 7 океански пролива, иска да постави и рекорд за време

Снимка: FB/Petar Stoychev

Час преди Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния плувен маратон през протока Цугару от серията Oceans Seven, е имало земетресение 7,1 по Рихтер и тайфун. Очаквало се и цунами. "Япония беше едно много изненадващо пътуване. Разстоянието там би трябвало да е 20 км, но заради силните течения стартирахме от едно рибарско селище, което е на 10 км по-далеч. Първата половина от дистанцията ни отне 3 часа и 10-15 минути, но втората половина ни отне два пъти повече", разказа Стойчев пред  bTV.

В морето Стойчев плува с обикновен текстилен бански, който не предпазва от студената вода. Има и малка червена лампа, закачена на банския му, която помага за това плувецът да е видим в тъмното. Освен това маже тялото си със специални мазила, които пазят кожата му от протриване в солената вода.

Следващата седмица Стойчев ще пътува за Англия, за да преплува Ла Манша за трети път. Направи ли го, ще бъде първият човек в света, преплувал всички маратони от серията Oceans Seven за по-малко от половин година. Последно той плува през Ла Манша през 2007 г., когато постави и световен рекорд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ансамбълът по художествена гимнастика се класира за финал на Олимпиадата

Ансамбълът на България по художествена гимнастика се класира за финала на многобоя на XXXIII Олимпийски игри в Париж и в събота, 10 август, ще се бори за златото. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита..

публикувано на 09.08.24 в 15:44

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Мрежата за права на жените: Респект за куража на боксьорката Светлана Каменова!

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж. Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен". Това написаха в..

публикувано на 05.08.24 в 14:14