Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев преплава 7 океански пролива, иска да постави и рекорд за време

Снимка: FB/Petar Stoychev

Час преди Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния плувен маратон през протока Цугару от серията Oceans Seven, е имало земетресение 7,1 по Рихтер и тайфун. Очаквало се и цунами. "Япония беше едно много изненадващо пътуване. Разстоянието там би трябвало да е 20 км, но заради силните течения стартирахме от едно рибарско селище, което е на 10 км по-далеч. Първата половина от дистанцията ни отне 3 часа и 10-15 минути, но втората половина ни отне два пъти повече", разказа Стойчев пред  bTV.

В морето Стойчев плува с обикновен текстилен бански, който не предпазва от студената вода. Има и малка червена лампа, закачена на банския му, която помага за това плувецът да е видим в тъмното. Освен това маже тялото си със специални мазила, които пазят кожата му от протриване в солената вода.

Следващата седмица Стойчев ще пътува за Англия, за да преплува Ла Манша за трети път. Направи ли го, ще бъде първият човек в света, преплувал всички маратони от серията Oceans Seven за по-малко от половин година. Последно той плува през Ла Манша през 2007 г., когато постави и световен рекорд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участници от седем страни ще плуват в международния маратон “Галата – Варна”

Над 220 души от седем държави ще участват в 84-тото издание на Международния плувен маратон “Галата – Варна”. Ще бъдат представени България, Русия, Украйна, Великобритания, Германия, Дания и Турция. Трасето на маратона очертава линията по море от нос..

публикувано на 04.08.24 в 06:00
Десислава Ангелова

Десислава Ангелова завоюва шесто място на скиф на олимпиадата в Париж

Десислава Ангелова завърши на шесто място на скиф в турнира по гребане на олимпийските игри в Париж. Дебютантката в най-високия спортен форум преодоля дистанцията от 2 хил. метра за 7:33.19 минути. Тя е първата българка на олимпийски финал в..

публикувано на 03.08.24 в 12:18

Остра реакция на БОК срещу участието на боксьорки, не издържали теста за пол

Българският олимпийски комитет излезе с остра позиция срещу участието в Олимпиадата в Париж на две боксьорки, не издържали теста за пол. "Българският олимпийски комитет /БОК/ за пореден път повдига въпроса за стриктното спазване на..

публикувано на 02.08.24 в 14:08