Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски пехотинец от САЩ благодари на българските спасители, дарили му втори шанс за живот

Снимка: Посолство на САЩ в София - Джеймс Барлоу (вляво)

5 ноември 2023 г. е датата, която завинаги ще помни американският морски пехотинец Джеймс Барлоу. На този ден той покорява връх Вихрен в планината Пирин, но минути по-късно животът му се преобръща. Полита надолу със скорост 60 км/ч от над 200 метра височина и изпада в тежка хипотермия, разказва бТВ.  "Не помня как паднах, ударих главата си, получих мозъчен кръвоизлив и загубих съзнание", разказва Джеймс Барлоу.

След като съпругът й не се прибира, нежната половинка на Джеймс Барлоу търси помощ от ПСС. Малкият син на пострадалия успява да извади GPS координати на телефона му, което облекчава значително спасителната операция. 20 планински спасители тръгват веднага към него и го намират 10 часа след тежкото падане. "За нас беше изненада, че той е жив. Очите ни станаха огромни, когато той отговори“, разказва още Иво. Спасителите пренасят пострадалия турист на ръце. Лекарите от ВМА се борят за живота му. 

Месец по-късно Джеймс излиза от комата в болница в САЩ. "Чувствам се като един от най-големите късметлии на света“, признава днес Джеймс. Вече възстановил се напълно, той се връща у нас, за да благодари на своите спасители и дарява 12 000 лв. на Планинската спасителна служба за обучение на екипа.

"Аз и моето семейство сме ви благодарни за цял живот, защото без тези невероятни хора тук в България, нямаше да бъда тук, щях да съм умрял в планината. Има добри хора по света, които наистина искат да помагат на другите“, признателен е Джеймс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир. “ Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата ”, каза Христина Клисурова от..

публикувано на 17.08.24 в 17:05

Започва българо-американската летателна тренировка “Тракийско лято”

От днес до 29 август на територията на страната ни се провежда ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка “Тракийско лято”. Целта е да се повишат способностите и оперативната съвместимост на летателните екипажи от..

публикувано на 17.08.24 в 11:49

Престрелка с българи на остров Халкидики

В ранните часове в известен плажен бар на гръцкия остров Халкидики е имало кървав бой и стрелба, при които са ранени трима българи. Според гръцките медии единият от мъжете е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, а другите са получили..

публикувано на 17.08.24 в 10:46