Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Тимчо Муцунски / Иван Кондов
Снимка: БГНЕС

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в конституцията на Северна Македония едва след приемането на страната в ЕС. Според Муцунски искането им среща разбиране в "заинтересованите страни в ЕС“.

"С максимално уважение към представителите на служебното правителство на нашата съседка България, но е факт, че в момента на тяхното функциониране те не могат да поемат сериозна политическа отговорност, защото нямат легитимност от гражданите, а само да организират провеждането на избори, след които пожелаваме съседката ни да има политическо правителство. След съставянето на такова политическо правителство ще водим проактивен диалог", каза Муцунски.

"Нашата позиция е да не се променя Преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС - заяви за БГНЕС зам.-министърът на външните работи Иван Кондов. - Не считаме, че тези предложения са начинът, по който нещата могат да се случат. Казвал съм това и при участието ми в Съвета по външни работи на ЕС - рамката не може да бъде предоговаряна и споразуменията трябва да се изпълняват", подчерта Кондов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подаден е жълт код за горещо време в 8 области на Източна България

В сряда  на запад в страната ще е облачно и дъждовно с гръмотевици. Има условия за градушки. Над Източна България ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са между 16° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 27° до 37°, в столицата 27°...

публикувано на 20.08.24 в 19:05

България днес - 20 август 2024 г.

На 20 август в „България днес“ ви предлагаме разговор с политици и политолози за кризата в България – политическа или конституционна, след като президентът Румен Радев отказа да одобри едно от предложените от кандидатката за служебен министър-председател..

публикувано на 20.08.24 в 19:00

Разбит е канал за трафик на мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"

Неутрализирана е организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, съобщи МВР. Специализираната полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"..

публикувано на 20.08.24 в 18:50