Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

Снимка: nationalgallery.bg

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полтава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на колекционера Франческа Тисен-Борнмиса и инициираната от нея международна група "Музеи за Украйна". 

Украинското изкуство от края на XIX-началото на XX в. е от особен интерес за българската публика заради очевидните прилики в развитието на "модернизма" в двете страни. Произведенията са с много висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 10 985 000 евро.

На днешното си заседание Министерският съвет е взел решение да осигури държавна гаранция за временната експозиция, която ще премине под названието "В окото на бурята. Сецесион в Украйна".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разбит е канал за трафик на мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"

Неутрализирана е организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, съобщи МВР. Специализираната полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"..

публикувано на 20.08.24 в 18:50
Снимка: Югозападно горско стопанство

Мълния разпали нов пожар в българската част на планината Славянка

Нов пожар е възникнал в късната вечер на 19 август в планината Славянка, близо до българо-гръцката граница. Пламъците са тръгнали под Царев връх. Според Югозападното горско стопанство в Благоевград вероятната причина е паднала мълния. Огънят е обхванал..

публикувано на 20.08.24 в 10:07
Тимчо Муцунски / Иван Кондов

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в..

публикувано на 20.08.24 в 09:49