Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията си в чужбина, а в момента живее и работи във Франция. Наскоро излезе неговата книга "Остаряването", която търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос въз основа на над 500 чуждестранни проучвания и монографии. Според автора това, което е от съществено значение за хората от третата възраст по света е икономическият им статус.

Д-р Владимир Симов

"На фона на това, което се случва в момента в България, мога да кажа, че българският пенсионер не само че не може да остарее както би трябвало след толкова години положен труд за благото на всички, но че той остарява унизително. И мен това много ме боли! – казва д-р Владимир Симов. Популацията на хората в третата възраст по света се увеличава заради ниската раждаемост, и демографската пирамида се обръща. Към 2050 г. броят на населението до 18-годишна възраст и над 65-годишните ще се изравни и ние ще влезем в патова ситуация. И тогава какво ще правим с тези възрастни хора като примерно в България, които не могат да си позволят базисни неща – храна, топлина, лекарства и т.н.? Виждаме, че у нас лекарствата са много скъпи. Здравната каса поема донякъде тези разходи, но в болниците се доплаща. А и често на възрастните негласно им се отказва лечение, просто защото са твърде стари" – казва д-р Симов.


Според различни проучвания бългapитe cа c нaй-ниcĸите пeнcии не само в EC, но и в цяла Европа. Единствено албанските пенсионери са по-бедни от нашите. Средната месечна пенсия за стаж и възраст у нас за 2024 е към 500 евро. Типичният български пенсионер живее бедно. "Той си седи вкъщи, занимава се с внуците, помага и не пътува", казва д-р Владимир Симов и допълва:

"Българинът не е депресивна личност. Той се адаптира, защото, както се казва: "Сиромах човек – жив дявол". Той се чуди как с по-малко средства да получи повече. В него има една жизненост, той оцелява. Но това не е достатъчно на фона на всичко, което виждам аз в развитите страни, където държавата и обществените организации се грижат за хората от третата възраст. В България има формално съществуващи програми за възрастните, залегнали в Министерството на здравеопазването и други институции, сигурно се усвояват европари, но на практика "на мегдана" няма нищо. Това е истината! И тези хора се чувстват изоставени от политиците. Те търсят своето място, сами се организират, за да направят живота си по-пълноценен."


Според д-р Симов е належащо у нас да се изгради дългосрочна стратегия за подкрепа на възрастните хора. За момента обаче темата за старостта е табу, а българският пенсионер е оставен да се оправя сам както може.

Но качеството на остаряването не е свързано само и единствено с наличието на пари. То зависи и от емоционалния ни баланс и доброто физическо здраве, твърди психиатърът. На първо място той препоръчва физическа активност или едночасови разходки поне 4-5 дни в седмицата, т.е. изразходване на около 3000 калории седмично. "Доказано е, че това може да удължи живота ни с около 10 години" – казва д-р Владимир Симов и добавя:

"Хората трябва да търсят различни форми на хобита и то колективни – да се срещат, да се събират. Защото прекъсването на социалните контакти води до когнитивен упадък. Човек се изолира, депресира се и това влияе на мозъчните му функции. Започват проблеми с паметта, с концентрацията. И да обърнат внимание на храненето! То трябва да е балансирано. У нас възрастните продължават да се хранят еднообразно, те поемат повече мазнини, имат проблеми с витаминни дефицити, с фолиевата киселина, с дисбаланс при кръвните картини" – отбеляза още д-р Владимир Симов.

Вижте още: 


Снимки: БГНЕС, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено..

публикувано на 21.08.24 в 08:37

Подаден е жълт код за горещо време в 8 области на Източна България

В сряда  на запад в страната ще е облачно и дъждовно с гръмотевици. Има условия за градушки. Над Източна България ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са между 16° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 27° до 37°, в столицата 27°...

публикувано на 20.08.24 в 19:05

Разбит е канал за трафик на мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"

Неутрализирана е организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, съобщи МВР. Специализираната полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. "Западно-Балкански маршрут"..

публикувано на 20.08.24 в 18:50