Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Снимка: БТА

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи за БНР доц. Димчо Момчилов, ръководител на проучванията.

"Засякохме нимфеума още миналата година в периферията и сега започнахме неговото разкриване", обясни той. Край култовия фонтан археолозите откриват много антична керамика и монети от I и II в. В тази зона през лятото на 2022 г. бе открит и изключителен посветителски надпис на нимфите от края на І – началото на ІІ в.

Археолозите изследват и средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в., подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати.

Археологическите проучвания на "Акве Калиде" се финансират от 2008 година и всяка година се разкриват все повече интересни исторически факти.


Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата "Преображение Господне" в Самоков отбелязва празника си с патриаршеска вечерня

За предпразненството на храмовия си празник, църквата "Преображение Господне" в курортния комплекс Боровец посреща Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил за вечерна служба /от 18 ч. на 5 август/. Храмът започна да приема отново миряни през..

публикувано на 05.08.24 в 11:04

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15