Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От трибуната на форум в България

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

Архиепископ Теодосий Севастийски
Снимка: Йерусалимска патриаршия

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му благодарим за принципната позиция по отношение на Украинската православна църква, че тя е единствената законна и канонична църква, оглавявана от митрополит Онуфрий" – посочи в Митрополит Теодосий и благодари и на сръбския патриарх Порфирий "за благородните му духовни и църковни позиции".

Като благодари за предоставената трибуна Севастийският архиепископ се обърна към целия православен свят с настоятелната молба за бързи действия за преустановяване на гоненията срещу църквата в Украйна. По думите на архиепископа, "ако един от членовете на църквата е подложен на гонения, всички останали са длъжни да застанат на страната на угнетения и преследвания". В този смисъл трябва да бъдат призовани всички християнски авторитети, в т.ч. и неправославните, за да спрат преследванията и несправедливостите, както и към правозащитните органи като Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева, изтъкна архиепископът от Йерусалимската църква.

В навечерието на големия празник Успение Богородично, отбелязван днес тържествено в Йерусалим и мнозинството от поместните православни църкви, архиепископ Теодосий призова за горещите молитви на всички православни към Божията Майка за разпънатата на кръст и страдаща Украинска църква, както и за спирането на войната в Газа и на Святата палестинска земя да се възцари мир и диалог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново валежи, на места интензивни и с гръмотевици

В четвъртък, 29. август, преди обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни..

публикувано на 28.08.24 в 19:45

България днес - 28 август 2024 г.

От днес сърцата ни туптят в ритъма на тримата български представители на Параолимпийските игри в Париж –лекоатлетите Ружди Ружди, Християн Стоянов и Стела Енева. Единствената дама в тази компания разказа пред Радио България за уроците,..

публикувано на 28.08.24 в 19:00
Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02