Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От трибуната на форум в България

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

Архиепископ Теодосий Севастийски
Снимка: Йерусалимска патриаршия

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му благодарим за принципната позиция по отношение на Украинската православна църква, че тя е единствената законна и канонична църква, оглавявана от митрополит Онуфрий" – посочи в Митрополит Теодосий и благодари и на сръбския патриарх Порфирий "за благородните му духовни и църковни позиции".

Като благодари за предоставената трибуна Севастийският архиепископ се обърна към целия православен свят с настоятелната молба за бързи действия за преустановяване на гоненията срещу църквата в Украйна. По думите на архиепископа, "ако един от членовете на църквата е подложен на гонения, всички останали са длъжни да застанат на страната на угнетения и преследвания". В този смисъл трябва да бъдат призовани всички християнски авторитети, в т.ч. и неправославните, за да спрат преследванията и несправедливостите, както и към правозащитните органи като Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева, изтъкна архиепископът от Йерусалимската църква.

В навечерието на големия празник Успение Богородично, отбелязван днес тържествено в Йерусалим и мнозинството от поместните православни църкви, архиепископ Теодосий призова за горещите молитви на всички православни към Божията Майка за разпънатата на кръст и страдаща Украинска църква, както и за спирането на войната в Газа и на Святата палестинска земя да се възцари мир и диалог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14