Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим оглави празничната литургия в гр. Делчево, РС Македония

В България също се отбелязва Успение Богородично и по стар стил

Снимка: БТА

Тази сутрин, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в град Делчево, в РС Македония, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим води светата литургия, в съслужение с предстоятеля на Делчевско - Каменичката епархия епископ Марко и свещеници от България и Северна Македония, съобщи БТА. Още от ранна утрин стотици миряни изпълниха храма и двора около църквата.

Негово Високопреосвещенство се отзова на поканата на епископ Марко и отслужи и утринната молитва в храма, посветен на Успението на Света Богородица, което се празнува днес по стар стил. Припомняме, че на 6 август, когато БПЦ отбеляза Илинден по нов стил, в службата в храма „Свети пророк Илия“ в с. Рилци, оглавявана от Неврокопския митрополит Серафим, се включиха и архиерейският наместник на Делчевско – Каменичката епархия протойерей Александър Васев и йеромонах Висарион Данчев.



Успение Богородично по стар стил се чества и в много краища на България, заедно с почти целия православен свят. Празникът у нас е на особена почит, за което свидетелстват множество събори, където родовете се събират да почетат Голяма Богородица, както я наричат, да раздадат милостиня за здраве и берекет, чрез осветени за празника курбани. За Православието Божията майка е Царицата Небесна, застъпница за човешкия род, която простира Своя небесен Покров. Тя помага на вярващите да се съпротивляват на злото, да различават истината, да съхраняват нравствените ценности, а също и надеждата в най-големите трудности и изпитания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15