Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Непораснали деца" пускат хвърчила над плажа край Шабла

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе през уикенда в най-северния ни черноморски курорт

16
Снимка: Зелен образователен център, гр. Шабла

Пъстри хвърчила ще полетят към небето над Шабла през последните почивни дни на август, за да създадат усещане за свобода и да напомнят, че лятото все още е тук.

Тринайсетото издание на Фестивала на хвърчилата ще се състои в местността “Малкото море” край най-северния ни черноморски курорт. Организаторите обещават чудни гледки от 10,00 ч. до мръкнало с професионално пилотирани хвърчила във формата на птици, любими герои и животни, предмети от заобикалящата ни среда и фантастични същества. Мотото на тазгодишното събитие е “Искрите в човека са важни!”, а хвърчилата ще изпъстрят простора на 31 август и 1 септември.

В петък, часове преди официалното откриване на фестивала от кмета на общината Мариян Жечев, в “Зелен образователен център” ще се състои работилница за хвърчила, където всеки желаещ ще може да изработи своето, както го вижда във фантазията си. Ще бъде представена и фотоизложбата “Четири сезона” на Лилия Томерова, разкриваща красотата на Шабла през всичките сезони.

В събота на сцената ще се изявяват деца от школите в Балчик, Добрич, Каварна и Варна, както и малки гости от Полша. Предвидена е също екскурзия покрай Тюленовските скални образувания и концерт на музикалната формация “Уикеда”.

През двата фестивални дни ще има много работилници за деца и възрастни, а също – множество възможности за забавление.


Желание да пуснат своите хвърчила са заявили хора от България, Турция, Естония и Англия. Мартин Кърнолски пък ще създаде истинска феерия в съчетание от музика и танц на хвърчило заедно със своята дъщеря Рая.

Хвърчилата символизират вечния стремеж на човека да се рее из въздуха като птиците, да лети над земята, да сбъдва мечти”, напомнят хората, които ще се погрижат и децата, и възрастните да изпитат радост с любимото си занимание. Така че вслушайте се в техния призив да вземете със себе си доброто си настроение и по желание – хвърчило, което да пуснете в небето над плажа край Шабла.

Фестивалът на хвърчилата се осъществява по проекта “Шабла и птиците” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Негови организатори са общинската фондация “Карон Лимен” с подкрепата на Община Шабла.


Вижте също:

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: Facebook /Зелен образователен център, гр. Шабла, visit.varna.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30