Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души в България починаха от западнонилска треска

Двама заразени със западнонилска треска у нас са починали. Информацията е потвърдена за БНР от Министерството на здравеопазването. Заразените със западнонилска треска в България са трима. Двама са от София и един от Хасково, който се е заразил в Гърция. Починалите са от столицата.

Инфекцията с вируса се предава чрез ухапване от заразени комари. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, както и няма разработена ваксина.

Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване "Западнонилска треска", което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора, посочва в съобщение до медиите МЗ. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания.



Министерството на здравеопазването е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването. Здравните специалисти препоръчват използването на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 15

В брой 15 на предаването слушайте: Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията „Св.св. Кирил и Методий“ Братислав Стаменов; Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното..

публикувано на 29.08.24 в 12:00
Димово

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и..

публикувано на 29.08.24 в 10:20

Фестивал на виното и фермерските деликатеси разбужда сетивата на гурманите в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси ще се проведе от днес до 1 септември в двора на Регионален исторически музей - Плевен. Очакваниата са за незабравимо изживяване с най-доброто от българското вино и млечни и месни деликатеси от Северна..

публикувано на 29.08.24 в 08:10