Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,9% по-скъп природен газ през септември

Снимка: Pixabay

Природният газ поскъпва с 1,9% през септември спрямо предходния месец. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 61,91 лв. на горивото за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена общественият доставчик “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В ценовия микс е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България – Гърция”, което покрива около 79% от потреблението за месеца. Като втори източник “Булгаргаз” посочва подземното газохранилище в “Чирен”.

От комисията обясняват поскъпването със следния факт: поради предложената от “Булгаргаз” цена, която е много по-благоприятна спрямо тази на международните пазари, клиенти са подали заявки за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество гориво за покриване на месечното потребление и повишава цената.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕБВР понижи прогнозите за растеж, но е оптимист за понижаване на инфлацията

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) преразгледа леко надолу очакванията си за растежа в регионите, където инвестира. Икономическият растеж в България ще е 2.9 % за 2025 г. или с 0.1 % по-малко от първоначалните очаквания от..

публикувано на 26.09.24 в 16:35

Традиционни български породи дефилираха на събор в Калофер

В град Калофер, местност "Паниците", се проведе 19-тият национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни под наслов "Да запазим заедно българското". Целта на събитието е да популяризира и съхрани традиционните български..

публикувано на 21.09.24 в 16:57

България е в челната тройка в ЕС по ръст на разходи за труд

България е на второ място в Европейския съюз по нарастване на разходите за час труд през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г., показват данни на Евростат. Ръстът е от 15,4%. Пред нас е Хърватия със 17,6%, а..

публикувано на 21.09.24 в 12:05