Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находка ни връща във времето, когато праисторически животни са населявали Родопите

Снимка: Община Чепеларе

Зъб от пещерен лъв е открит при разкопки в пещерното обиталище “Чая” край Чепеларе, съобщи Марин Господинов, директор на местния Музей на родопския карст. По думите му, това е изключително ценна и рядка находка за страната ни, а за Родопите – единствена.

Според Марин Господинов точна датировка на този етап не може да се направи, но със сигурност откритието е на повече от стотина хиляди години. Намереният зъб от пещерен лъв свидетелства, че този хищник се е срещал на територията на Родопите и на тази надморска височина.

Става дума за отдавна изчезнал вид пещерни лъвове, които са населявали територията на Европа и България отпреди 370 хил. години до около 14 хил. години”, уточнява директорът на музея.

Лъвският зъб е намерен при финалния етап на разкопките в “Чая” през това лято, когато проучванията навлизат в дълбочина. Очакванията да бъдат открити доказателства за по-ранно обитаване на пещерата не се потвърждават, затова пък екипът попада на голямо количество находки, водещи към праисторически животни.

Намерили сме голямо количество костен материал в тези пластове, много е вероятно след обработването да излязат още части от това животно”, казва Марин Господинов.

Лъвският зъб и всички находки ще бъдат изложени в Музея на родопския карст догодина.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Спас Ташев

Българско сдружение с писмо-обръщение до албанската общност в Северна Македония

Писмо-обръщение до албанската общност в Северна Македония и дипломатическите представителства, акредитирани в РСМ и България, разпространи Сдружението "Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели"...

публикувано на 30.08.24 в 18:05

Високо напрежение пред “Боянския сарай” на Ахмед Доган

Напрежение между полицаи и граждани възникна пред имот в столичния квартал “Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. До ситуацията се стигна след като Данаил Папазов – бивш транспортен министър и доскорошен..

публикувано на 30.08.24 в 15:26

МВнР: Българите да не пътуват до Япония заради опасен тайфун

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Япония или планиращи да посетят страната, да се въздържат от пътувания там през следващите четири дни заради вилнеещата тропическата буря “Шаншан”. От ведомството..

публикувано на 30.08.24 в 14:33