Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Снимка: БТ/Дарко Аначков

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.

 „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство на Република България в Ниш, но и на нашия екскурзовод д-р Тодор Енчев Тодоров, доктор по християнска археология от Великотърновския университет, който ни разкри забележителностите на Търново. Придружени от екскурзовод посетихме крепостта „Царевец“, църквата „Св. 40 мъченици“, Самоводската чаршия, паметника „Майка България“, паметника „Асеневци“ и много други интересни неща, които този град може да предложи”, разказва пред БТА Дарко Аначков, председател на неправителствената организация във Враня.

На втория ден от екскурзията пътуващите са се насладили на живописната архитектура, съхранена в близкото село Арбанаси.
"Велико Търново е един много красив град с вековна история. Като бивша столица на Българското царство заслужава специално внимание и трябва задължително да се посети. Особено е важно българите в чужбина да имат ясна представа за значението на този град, тъй като той има голямо културно-историческо значение за България и Балканите" – посочва Дарко Аначков. Екскурзията до старопрестолната ни столица в последните дни на август е осъществено с подкрепата на Министерството на външните работи на България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40