Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Снимка: БТ/Дарко Аначков

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.

 „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство на Република България в Ниш, но и на нашия екскурзовод д-р Тодор Енчев Тодоров, доктор по християнска археология от Великотърновския университет, който ни разкри забележителностите на Търново. Придружени от екскурзовод посетихме крепостта „Царевец“, църквата „Св. 40 мъченици“, Самоводската чаршия, паметника „Майка България“, паметника „Асеневци“ и много други интересни неща, които този град може да предложи”, разказва пред БТА Дарко Аначков, председател на неправителствената организация във Враня.

На втория ден от екскурзията пътуващите са се насладили на живописната архитектура, съхранена в близкото село Арбанаси.
"Велико Търново е един много красив град с вековна история. Като бивша столица на Българското царство заслужава специално внимание и трябва задължително да се посети. Особено е важно българите в чужбина да имат ясна представа за значението на този град, тъй като той има голямо културно-историческо значение за България и Балканите" – посочва Дарко Аначков. Екскурзията до старопрестолната ни столица в последните дни на август е осъществено с подкрепата на Министерството на външните работи на България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28