Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни журналистът Иван Гарелов

Снимка: Здравко Петров

На 81-годишна възраст почина известният журналист и международник Иван Гарелов. Телевизионният водещ и автор на знакови обзорно-политически предавания е починал тази сутрин в неврореанимацията на болницата за спешно лечение "Пирогов ". Той беше транспортиран там по спешност след черепно-мозъчна травма в средата на юли т.г.

Иван Гарелов започва журналистическия си път в Българската телевизия (днес БНТ) през 1972 година като репортер. По-късно, в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване "Панорама". В началото на прехода създава вечерното публицистично предаване "Екип 4" на националната обществена телевизия. След 2000г. работи за кратко в Нова телевизия като шеф на новините, а после води предавания в bTV и ТВ7.
През годините Гарелов е отразявал събитията в Кипър и Гърция, като е интервюирал редица държавници и знакови личности от южната ни съседка, съобщава БНТ. Автор е на множество книги, последната от които за конфликта в Близкия изток, който журналистът е отразявал от първо лице. Преди да претърпи инцидент Иван Гарелов е работил върху най-новата си книга в черноморския курорт "Свети Влас".

В съболезнователния си адрес държавният глава посочва: "Професионализмът на Иван Гарелов се градеше не само на стабилни морални устои, богата ерудиция и журналистически стандарти, а и на гражданска съвест, които той опази от нечисти намеси, за да се превърне в пример за смела публицистика." По думите на Радев, Иван Гарелов "осъзнаваше отговорността си като общественик и не отстъпи пред ангажимента си към истината, за да изпълни най-важната си мисия – да служи на обществото с критичността си и безпристрастните си позиции". „Неговият обективен прочит на събитията бе надежден ориентир за публиката и съществена част от усилията за отстояване на плурализма на мненията в медийната среда у нас", подчерта президентът.
Поклон пред паметта му!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев вторник и почти без валежи

Във вторник , 3 септември, ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. В планините  ще преобладава..

публикувано на 02.09.24 в 19:45

България днес - 2 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за езика и традициите на банатските българи, провокирани от летния бал в Бърдарски геран – "столицата" на тази малко позната общност у нас. И още – разбираем ли е за българите палкенският език, с какво е..

публикувано на 02.09.24 в 19:00

Проливни дъждове отново наводниха Царево

Част от къмпинг "Нестинарка" в Община Царево отново е наводнен, заради проливните дъждове по Южното Черноморие. Метеорологичната обстановка вече се нормализира и няма данни за пострадали, съобщи БНР Бургас. На няколко места интензивните валежи са..

публикувано на 02.09.24 в 11:11