Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

Снимка: БТА

Коалициите на двете крила на Движението за права и свободи трябва да докажат, че партия ДПС не е част от техния състав, за да могат да участват в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., реши Централната избирателна комисия.
ДПС на почетния председател Ахмед Доган подаде документи в ЦИК под името “ДПС – Демокрация, права и свободи” в обединение с още две партии, а ДПС на Делян Пеевски – отново в коалиция с две формации, се нарече “ДПС – Ново начало”.
Комисията даде срок на двете обединения да представят необходимите документи до 17,00 ч. на 7 септември. Освен това те трябва да декларират банкова сметка на партия, различна от ДПС.
Според Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция.
“Отказваме да приемем престъпното решение на Централната избирателна комисия”, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той уточни: “Ние спазваме закона, нека изчакаме решението, за мен ЦИК е опорочена”.
Политикът каза още, че комисията работи за дерибеите (така принадлежащите към крилото на Делян Пеевски наричат знакови лица от лагера на почетния председател Ахмед Доган) и за небългарски интереси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43