Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

Снимка: БТА

Коалициите на двете крила на Движението за права и свободи трябва да докажат, че партия ДПС не е част от техния състав, за да могат да участват в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., реши Централната избирателна комисия.
ДПС на почетния председател Ахмед Доган подаде документи в ЦИК под името “ДПС – Демокрация, права и свободи” в обединение с още две партии, а ДПС на Делян Пеевски – отново в коалиция с две формации, се нарече “ДПС – Ново начало”.
Комисията даде срок на двете обединения да представят необходимите документи до 17,00 ч. на 7 септември. Освен това те трябва да декларират банкова сметка на партия, различна от ДПС.
Според Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция.
“Отказваме да приемем престъпното решение на Централната избирателна комисия”, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той уточни: “Ние спазваме закона, нека изчакаме решението, за мен ЦИК е опорочена”.
Политикът каза още, че комисията работи за дерибеите (така принадлежащите към крилото на Делян Пеевски наричат знакови лица от лагера на почетния председател Ахмед Доган) и за небългарски интереси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17