Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

На 6 и 7 септември се провежда осмото изложение "ЕКО кошница, моля!"

7
Снимка: migelhovo.org

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са административно обхванати от Област Ямбол.

На 6 и 7 септември Елхово е домакин на кулинарни демонстрации с произведени в региона продукти. За осми път там се организира двудневен празник – изложение "ЕКО кошница, моля!". Най-ценно е участието на местни малки производители и преработватели, които са посветили труда си на биологично чистото земеделие и фермерство.


На място посетителите могат да се срещнат с производителите на чист пчелен мед, идват и представители на малки мандри за сирене, кашкавал и кисело мляко, преработватели на месо и колбаси от близките до града ферми. А също и производители на специален вид шипки, сезонни плодове и зеленчуци, отгледани чрез технологията на щадящото земеделие. Всички ферми са на територия на общините Елхово, Болярово и Тунджа.


"Голяма трудност за тях е да се откъснат от ежедневната си натоварена работа и да отделят ден-два, за да участват в изложението" – казва в интервю за Радио България Нели Кадиева, председател на Местната инициативна група "Елхово – Болярово" и организатор на фермерското изложение в града:

"Целта е да се видим с производители, и преработватели, а и производителите на ръчно направени сувенири, т.е. да представим труда на хората на нашата територията. Разбирането ни е, че тези хора имат нужда, но се страхуват да излязат, да се покажат на щанд пред потребителите. Ние постепенно ги обучаваме, това са много малки – микро предприятия. А иначе интерес към тяхната продукция има и той дори расте. Дори преди дни хората от едната мандра в Елхово ни съобщиха, че след участието им в миналогодишното изложение са получили покана да покажат продукцията си на фермерско изложение в Тополовград. Макар и да е трудно за тези фамилни стопанства да отделят човек за участие в изложение, все пак си заслужава. А и ние като потребители не познаваме качествената продукция от фермите, защото тя не винаги стига до големите магазини. Те се предлагат в някои вериги, но трябва да ги потърсим."


Самото название на изложението "ЕКО кошница, моля!" идва по едноименния проект с участието на България и Словения, който се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.


През годините фермери от двете държави са гостували на разменни начала в различни стопанства. В тазгодишното изложение няма да има словенски фермери в Елхово, но те са останали с трайно добри впечатления от природните ни дадености и от вкусната българска продукция, казва ни Нели Кадиева: "Все пак е много интересно и полезно да си сътрудничим с партньорите от тази малка и китна държава":

 "Промяната към по-добро у нас ще стане, когато се научим да работим с малко повече мислене, както това, което видяхме в Словения. Тя е много зелена, много чиста държава. Във фермите, които посетихме, всичко е изградено с умисъл, там нищо не се изхвърля, направено е спретнато и качествено. Затова искаме да заведем там наши производители през октомври, за да видят, че не е необходимо да се блъскаш с труд до отмаляване, а трябва да се седне и да се обмисли как може да се оптимизира нелекият труд във фермата."

Снимки: Местна инициативна група "Елхово – Болярово"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45

България днес - 5 септември 2024 г.

На 5 септември започваме „България днес“ с обзора на случилото се през седмицата на Балканите. После се връщаме в България и се отправяме към Елхово, за да поговорим за предстоящото изложение "ЕКО кошница, моля!" – среща на малки местни..

публикувано на 05.09.24 в 19:00