Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества Съединението и празника на града

4
Снимка: БГНЕС

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. 



Бяха положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов, на паметника на Гаврил Кръстевич и на паметника на Захари Стоянов.



От града стартира и 48-ият Международен мемориален маратон “Съединение”, който преминава през няколко села преди да се завърне на едноименния площад. Паралелно с него започна маратонът за деца от детските градини и ученици от всички класове.

Честванията ще продължат с музикална програма в 18,00 ч., когато на площад “Стефан Стамболов” ще излезе “Мери Бойс Бенд”. Час по-късно на площад “Римски стадион” комитет “Родолюбие” ще представи възстановка на събитията от 6 сепетмври 1885 г. Ще бъде открита и изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг” в Регионалния исторически музей.

От 20,30 ч. на площад “Съединение” ще започне официалната церемония по случай историческото събитие. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово. Сред гостите ще бъде и служебният премиер Димитър Главчев. Тържественото честване ще завърши със заря.



Съединението се отбелязва в цялата страна с множество събития. В София се състоя церемония пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг с участието на Националната гвардейска част. Слово произнесоха кметът на София Васил Терзиев и директорът на Държавната агенция “Архиви” Михаил Груев.



“Този ден идва, за да ни припомни уроците на историята. В името на националната кауза политиците трябва да загърбят противоречията си, да се обединят, следвайки своя народ”, заяви Васил Терзиев. Михаил Груев пък подчерта, че Съединението е единствената кауза, ако изключим Независимостта, която успява без и въпреки Великите сили.

Снимки: БГНЕС, БТА, БТА-архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отдъхваме си след летните жеги

В неделя над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в югоизточните райони до обед все още ще вали дъжд. Над Западна България облачността ще се разкъса и намалее до незначителна. Ще продължи да духа..

публикувано на 31.08.24 в 18:30
Ед Шийрън

66 хил. души очакват тази вечер Ед Шийрън на столичния национален стадион

Британската звезда Ед Шийрън излиза тази вечер на специално подготвена 360 градусова сцена на Националния стадион “Васил Левски” в София, за да изпълни своите хитове пред 66 хил. свои почитатели. Шоуто на музикалния поп идол, който гостува у нас на..

публикувано на 31.08.24 в 16:52

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12