Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества Съединението и празника на града

4
Снимка: БГНЕС

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. 



Бяха положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов, на паметника на Гаврил Кръстевич и на паметника на Захари Стоянов.



От града стартира и 48-ият Международен мемориален маратон “Съединение”, който преминава през няколко села преди да се завърне на едноименния площад. Паралелно с него започна маратонът за деца от детските градини и ученици от всички класове.

Честванията ще продължат с музикална програма в 18,00 ч., когато на площад “Стефан Стамболов” ще излезе “Мери Бойс Бенд”. Час по-късно на площад “Римски стадион” комитет “Родолюбие” ще представи възстановка на събитията от 6 сепетмври 1885 г. Ще бъде открита и изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг” в Регионалния исторически музей.

От 20,30 ч. на площад “Съединение” ще започне официалната церемония по случай историческото събитие. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово. Сред гостите ще бъде и служебният премиер Димитър Главчев. Тържественото честване ще завърши със заря.



Съединението се отбелязва в цялата страна с множество събития. В София се състоя церемония пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг с участието на Националната гвардейска част. Слово произнесоха кметът на София Васил Терзиев и директорът на Държавната агенция “Архиви” Михаил Груев.



“Този ден идва, за да ни припомни уроците на историята. В името на националната кауза политиците трябва да загърбят противоречията си, да се обединят, следвайки своя народ”, заяви Васил Терзиев. Михаил Груев пък подчерта, че Съединението е единствената кауза, ако изключим Независимостта, която успява без и въпреки Великите сили.

Снимки: БГНЕС, БТА, БТА-архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

1200 учители не достигат в цялата страна

Новата учебна година ще започне със сериозен недостиг на учители – в София техният брой е около 200, а в останалата част от страната – близо хиляда. Това съобщи пред БНР председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен..

публикувано на 05.09.24 в 09:45

Ниагарският водопад отново грейва в бяло, зелено, червено

На 5 септември от 22.00 ч. местно време Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Повод за светлинното шоу е Денят на Съединението - 6 септември. Инициативата е на Генералното консулство на България в Торонто...

публикувано на 05.09.24 в 05:10

Отново ни очаква слънце, но по планините ще превали и прегърми

В четвъртък , 5 септември, в страната ни отново ще бъде предимно слънчево. В следобедните и вечерните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от..

публикувано на 04.09.24 в 19:55