Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

4
Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното консулство на България в Истанбул и Фондация Българска екзархия в турския град.



"Традиция на нашите пленери, които започнахме преди седем години, е да популяризираме през погледа на творци от различни страни обекти, които са част от българската история, които са нашите светини", каза организаторът на събитието Павлина Копано, българска художничка, живееща в Истанбул. Тя добави, че в някои страни, включително и в Турция, малко се знае за тях – "че те принадлежат на българската общност в Истанбул, която макар и да е малобройна, почти невидима в огромния мегаполис, играе важна роля в опазването на българското културно историческо наследство".



По време на артпленера творците не само създават произведения на изкуството, но и осъществяват връзки помежду си, основа за бъдещи съвместни изяви.



Нарисуваните картини ще бъдат представени на изложба по случай Деня на народните будители.

Снимки: Facebook / Pavlina Bobotanova


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17