Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

4
Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното консулство на България в Истанбул и Фондация Българска екзархия в турския град.



"Традиция на нашите пленери, които започнахме преди седем години, е да популяризираме през погледа на творци от различни страни обекти, които са част от българската история, които са нашите светини", каза организаторът на събитието Павлина Копано, българска художничка, живееща в Истанбул. Тя добави, че в някои страни, включително и в Турция, малко се знае за тях – "че те принадлежат на българската общност в Истанбул, която макар и да е малобройна, почти невидима в огромния мегаполис, играе важна роля в опазването на българското културно историческо наследство".



По време на артпленера творците не само създават произведения на изкуството, но и осъществяват връзки помежду си, основа за бъдещи съвместни изяви.



Нарисуваните картини ще бъдат представени на изложба по случай Деня на народните будители.

Снимки: Facebook / Pavlina Bobotanova


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фестивал в Париж представя младото българско кино

Предстоят 4 вълнуващи прожекции на българско кино в Париж. От 10 до 13 септември във френската столица ще се проведе Фестивал на българското кино, а шестото му издание е под мото "По-силни заедно". "Н ие желаем тази година да покажем..

публикувано на 06.09.24 в 11:10
Кадър от филма „Триумф“

Филмът "Триумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в програмата на фестивал в Торонто

Днес се открива официално Международният филмов фестивал в Торонто, Канада. Филмът на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф" е селектиран в състезателна програма на фестивала.  "Триумф" - копродукция между България и..

публикувано на 05.09.24 в 09:50

Лилия Захаринова разказва приказни истории в градската среда

Когато човек се разхожда из Монтана и Белоградчик, той рано или късно ще се натъкне на електрически табла, изрисувани с усещането за жизнерадост и чистота, сякаш бликащи от детството. И макар само в един-единствен миг ще се озове в мъничък оазис..

публикувано на 04.09.24 в 10:15