Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Снимка: БТА

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града.

В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков откриха монумента. Всички те с падане на колене и едноминутно мълчание почетоха паметта на Апостола на свободата, а местни свещеници отслужиха водосвет.

Пред хората д-р Иван Гаврилов разказа случки за Васил Левски, които е научил от негова наследница при едно от честванията в родния град Карлово на революционера.

Проф. д-р Иван Гаврилов (вдясно), и кметът на Чипровци Пламен Петков на откриването на паметника
Когато за пръв път става учител във Войнягово, Левски поставя две табла, на които пише “Отличници” и “Порицание”. Той предупредил учениците, че ако два пъти името на някого бъде вписано при порицаните, той ще си тръгне. Никой ученик не си е позволил това да се случи, разкри лекарят.

Втората случка е от последните дни на Левски, когато съдът в София е трябвало да произнесе смъртната му присъда. Високата порта изпраща в килията двама генерали от армията – Мирелай Бей и Орхан Бей, но опитите им да пречупят Левски се оказват неуспешни. Той гордо отхвърля обещаното освобождение срещу измолване на прошка от султана и поема цялата вина върху себе си.

Когато извеждат несломимия Левски към бесилото, Мирелай Бей се обръща към Орхан Бей и казва: "Какъв човек, каква осанка, какво обаяние, какъв глас, а видя ли очите му – сини, безприкословни и обаятелни. Подир тоя човек, ако не бях от друга вяра, бих тръгнал без колебание." Охран Бей го погледнал странно и казал: "Що думаш, Бей, та неговите дири водят точно към бесилото." Отговорът на Мирелай Бей бил: "Ти не разбираш. Ние двамата с теб живеем, за да умрем, а той утре ще умре, за да живее вечно."

“Тези пророчески думи, изказани от турски висши чиновници, казват всичко за Левски”, завърши проф. Гаврилов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45