Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Радан Кънев:

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова

Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия.” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев от групата на Европейската народна партия.

Министерският съвет предложи Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Юлиян Попов (ПП-ДБ) за български кандидатури за еврокомисар.

Служебният кабинет определи двете кандидатури за еврокомисар

Радан Кънев изказа опасението, че формален квотен критерий може да надделее над професионалните биографии.

Евродепутатът коментира и ситуацията в България заявявайки, че изход от политическата криза не се вижда.

Рефлексът ми е да изключа телевизора, когато на екрана се появи българският парламент, дотам е стигнало политическото говорене”, каза Радан Кънев. Според него е нужен друг тип политическо поведение и намиране на вярната форма на управление.

По думите на евродепутата, налице е дълбок конфликт в институциите, както и разложение в българската политика поради дългите години, в които сенчестите зависимости надделяват над публичната политическа отговорност.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция иска да се присъедини към БРИКС Турция е подала молба за пълноправно членство в БРИКС и присъединяването ѝ ще се обсъжда на срещата на върха на организацията в Русия през октомври, съобщават българските медии. Ако бъде приета,..

публикувано на 05.09.24 в 10:35
председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

1200 учители не достигат в цялата страна

Новата учебна година ще започне със сериозен недостиг на учители – в София техният брой е около 200, а в останалата част от страната – близо хиляда. Това съобщи пред БНР председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен..

публикувано на 05.09.24 в 09:45

Ниагарският водопад отново грейва в бяло, зелено, червено

На 5 септември от 22.00 ч. местно време Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Повод за светлинното шоу е Денят на Съединението - 6 септември. Инициативата е на Генералното консулство на България в Торонто...

публикувано на 05.09.24 в 05:10