Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Радан Кънев:

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова

Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия.” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев от групата на Европейската народна партия.

Министерският съвет предложи Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Юлиян Попов (ПП-ДБ) за български кандидатури за еврокомисар.

Служебният кабинет определи двете кандидатури за еврокомисар

Радан Кънев изказа опасението, че формален квотен критерий може да надделее над професионалните биографии.

Евродепутатът коментира и ситуацията в България заявявайки, че изход от политическата криза не се вижда.

Рефлексът ми е да изключа телевизора, когато на екрана се появи българският парламент, дотам е стигнало политическото говорене”, каза Радан Кънев. Според него е нужен друг тип политическо поведение и намиране на вярната форма на управление.

По думите на евродепутата, налице е дълбок конфликт в институциите, както и разложение в българската политика поради дългите години, в които сенчестите зависимости надделяват над публичната политическа отговорност.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45