Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурите падат, очакват се валежи

Снимка: БТА

Във вторник, 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да вали и ще духа слаб, до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух. Дневните температури ще се понижат значително и в Западна България максималните ще бъдат от 19°-24°, в източните части от страната до 30°-31°. През нощта срещу сряда значителни валежи ще има и в Централна България.

В планините
 ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Без валежи и с временни разкъсвания и намаления на облачността ще бъде времето в масивите в Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието
 ще има значителна облачност, но без валежи. Временни намаления на облачността се очакват в следобедните часове. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25°- 28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над Балканския полуостров
облачността от запад ще продължи да се увеличава. На повече места в западната половина от полуострова ще има валежи от дъжд, в отделни райони - придружени с гръмотевици. На места там валежите ще са значителни по количество.

Европа
–  на Пиренейския полуостров и в по-голямата част на Франция ще бъде предимно слънчево. Много слънчеви часове ще има и в Европейска Русия. В останалата част на континента времето ще бъде доста динамично, предимно облачно и на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици. Значителни по количество ще са валежите в района на Северно море и на Скандинавския полуостров.

В Лондон и Берлин ще е 19°, в Париж 18°, Варшава 21°, в Белград и Лисабон 23°, а в Будапеща 24°. В Москва се очакват максимум 27°, в Рим, Мадрид и Букурещ 30°, колкото и в Атина и Истанбул.

Във Ванкувър и Отава термометрите ще отчетат максимум 18 – 19 градуса. В Сан Франциско 18°, в Ню Йорк 25°, Чикаго 29°, Маями 31°. В Мексико сити ще е 24°, Каракас 26°, в Лима и в Сантяго де Чиле 18°, в Асунсион 35°. В Рио де Жанейро се очакват 30°, а в Сау Паулу 29°. В Карачи и Тел Авив 30°, в Риад 43 °, и Кувейт Сити 42°. В Маракеш 31°, Кайро 34°. В Мелбърн 17°, в Сидни 22°. В Окланд 15° и в Уелингтън 12°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 септември 2024 г.

В „България днес“ се връщаме 80 години назад в историята ни, за да помним и утре събитията от 9 септември 1944 година. Събития, които обществото ни все още преосмисля, но които са белязали политическото и социално развитие на държавата. Ще се „разходим“ из..

публикувано на 09.09.24 в 19:00

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10