Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурите падат, очакват се валежи

Снимка: БТА

Във вторник, 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да вали и ще духа слаб, до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух. Дневните температури ще се понижат значително и в Западна България максималните ще бъдат от 19°-24°, в източните части от страната до 30°-31°. През нощта срещу сряда значителни валежи ще има и в Централна България.

В планините
 ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Без валежи и с временни разкъсвания и намаления на облачността ще бъде времето в масивите в Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието
 ще има значителна облачност, но без валежи. Временни намаления на облачността се очакват в следобедните часове. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25°- 28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над Балканския полуостров
облачността от запад ще продължи да се увеличава. На повече места в западната половина от полуострова ще има валежи от дъжд, в отделни райони - придружени с гръмотевици. На места там валежите ще са значителни по количество.

Европа
–  на Пиренейския полуостров и в по-голямата част на Франция ще бъде предимно слънчево. Много слънчеви часове ще има и в Европейска Русия. В останалата част на континента времето ще бъде доста динамично, предимно облачно и на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици. Значителни по количество ще са валежите в района на Северно море и на Скандинавския полуостров.

В Лондон и Берлин ще е 19°, в Париж 18°, Варшава 21°, в Белград и Лисабон 23°, а в Будапеща 24°. В Москва се очакват максимум 27°, в Рим, Мадрид и Букурещ 30°, колкото и в Атина и Истанбул.

Във Ванкувър и Отава термометрите ще отчетат максимум 18 – 19 градуса. В Сан Франциско 18°, в Ню Йорк 25°, Чикаго 29°, Маями 31°. В Мексико сити ще е 24°, Каракас 26°, в Лима и в Сантяго де Чиле 18°, в Асунсион 35°. В Рио де Жанейро се очакват 30°, а в Сау Паулу 29°. В Карачи и Тел Авив 30°, в Риад 43 °, и Кувейт Сити 42°. В Маракеш 31°, Кайро 34°. В Мелбърн 17°, в Сидни 22°. В Окланд 15° и в Уелингтън 12°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51