Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Дай Цинли: България и Китай имат практично сътрудничество, което се надяваме да задълбочим

Страната ни е водещ партньор на Китай в търговията със селскостопански продукти в Централна и Източна Европа

Извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в България Н.Пр. г-жа Дай Цинли
Снимка: БТА

България и Китай установяват дипломатически отношения помежду си преди 75 години – през 1949-а. Година по-късно КНР и НРБ си разменят посланици и двустранните отношения се развиват пълномащабно – подписани са договори за сътрудничество в културата, науката, технологиите, земеделието и търговията. Приятелските контакти между двете страни зачестяват, а през 1952 година става факт и първият търговски договор. България изнася за КНР медицинска апаратура, лекарства, електрокари, а внася чай, хартия, копринени, памучни и текстилни изделия. Днес, въпреки различните пътища, по които вървят, сътрудничеството между двете държави продължава в рамките на инициативата "Един пояс, един път", както и по механизма "Китай-Централна и Източна Европа 17+1".

Пресконференция по повод на 75-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България, 10 септември 2024 г.

Годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай е повод у нас да се проведе изложение на водещи китайски продукти и услуги, заедно с форум, осигуряващ възможност за двустранни срещи между представители на бизнеса от двете държави. От 12 до 14 септември в НДК ще се представят повече от 60 фирми, развиващи се в областта на информационните технологии, цифровизацията, финансовите услуги, биотехнологиите и пр.

"Ние полагаме големи усилия, за да дадем възможност на бизнеса от двете страни да общува. Имахме много добри отношения в миналото, които бяха прекъснати от Covid и сега се опитваме да се върнем отново към старите нива на сътрудничество. Освен това искаме българския бизнес да получи и открие нови възможности в отношенията си с Китай" – обясни в интервю за БНТ посланикът на Китайската народна република в България Н.Пр. Дай Цинли.

По думите ѝ, страната ни е чудесна дестинация за китайски инвестиции:

Проектът на „ЗиЕс Юръп“ отваря нова възможност за китайските фирми в България

"Тук има ниски данъци и квалифицирана работна ръка. Понякога обаче се появяват въпроси, свързани с търговията между Китай и ЕС, което засяга и сътрудничеството с България. Миналата година имаше многообещаващи проекти, в които можеха да участват двете страни, но ЕК реши да започне да разследва китайските дружества, които така и не успяха да се включат в съответните проекти. Разбира се, че спазваме европейските изисквания, но трябва да има и равнопоставеност в отношенията с китайските дружества – заяви Н. Пр. посланикът на Китай у нас и допълни: – Китайската позиция е пределно ясна - ние не търсим световна хегемония. Виждаме, че има неразбиране за стратегическите отношения и намерения на Китай. Китай често пъти се представя като стратегически конкурент, но  Китай няма намерение да превзема света. Ние искаме нашият милиард и 400 милиона жители да живеят по-добре, да имат по-добри възможности за образование, възрастните да изживяват щастливи старини, така че като погледнете нашата външна политика, ще видите, че ние се занимаваме най- вече с усилия за международно сътрудничество и решаване на международните спорове. Според нас една мирна среда, среда на сътрудничество ще помогне и за националното развитие на Китай. Именно затова искаме да стимулираме икономическото развитие и партньорство с държави като България и други."

Сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, е част от новия план на Китай за развитие:  


Пленарното заседание, на което бе обявен, се фокусира върху задълбочаването на реформите и насърчаването на модернизацията в Китай. На заседанието бяха представени повече от 300 инициативи за реформи, което да позволи в рамките на 5 години, всички задачи на плана да бъдат изпълнени – поясни посланикът на страната у нас в среща с журналисти в София: – Китай ще продължи да облекчава достъпа до пазара си, отваряйки към света, превръщайки го в привлекателна възможност за всички страни по света, включително и за България. От 2015 до 2023 обменът на двустранна търговия между Китай и България е нараснал с 1,8 млрд. долара до 4,2 млрд. долара. България измества Полша и става най-големият партньор на Китай в търговията със селскостопански продукти в Централна и Източна Европа. Китайските инвестиции в България са постигнали обещаваш напредък в областта на резервните части за автомобили, възобновяемата енергия, информацията и комуникациите, селското стопанство, финансите и др."

"Надяваме да успеем да се възползваме от 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и да успеем да задълбочим още нашето практично сътрудничество", посочва посланик Дай Цинли.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ иска съдът и парламентът да се произнесат по казуса с подуправителя

До произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да е подуправител, ръководещ управление "Емисионно" и член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), той спира да изпълнява правомощията си, съобщи БНБ. Решението на Управителния..

публикувано на 17.07.24 в 09:45
Росен Карадимов (вдясно) на посещение в Индустриален парк - Шумен.

Държавата ускорява новата индустриализация на България

Сигурен съм, че влезем ли в eврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, за 5-10 години България може да се реиндустриализира. Държавата трябва да продължи два пъти по-мощно политиката за..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

МВФ препоръча да се вдигнат осигуровките и пенсиите в България

Пенсиите да бъдат увеличени чрез вдигане на осигурителните вноски и премахване на максималния осигурителен доход, както и да отпадне максималната пенсия, препоръчват от Международния валутен фонд (МВФ) в анализ на пенсионната система в..

публикувано на 02.07.24 в 10:21