Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

В чужбина работим с над 1000 български организации, а в България много хора не знаят, че ни има – казва Райна Манджукова, ръководител на Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Райна Манджукова
Снимка: ИАБЧ

През есента на 1992 годинас постановление на Министерския съвет в България е учредена Агенция за българите в чужбина, която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света. Първият председател, Георги Данаилов, събира екип и новата държавна структура започва реално да функционира от лятото на 1993-а. Днес тя е  Изпълнителна агенция за българите в чужбина, работата ѝ е под шапката на Министерството на външните работи, а 30-годишният юбилей стана повод за създаването на документалния филм "Сърцето на другата България", чиято официална премиера е на 12 септември в Централния военен клуб в София.


аправихме този филм, за да покажем на хората в България, че ни имаказва ръководителят на Агенцията Райна Манджукова и продължава: – Знаете ли, в чужбина работим с над 1000 български организации и сдружения  – те споделят своята дейност с нас, ние помагаме там, където може, популяризираме ги там, където е необходимо. Но в България все още много често хората, а и някои институции, си задават въпроса "какво прави тази агенция?"."


За да запълни празнините в познанието, журналистът Милена Милотинова създава информативен и затрогващ документален филм."Онези, които познават Агенцията, няма да видят нищо непознато, ще чуят благодарността на хората, за които работим. Тези, които не ни познават, ще бъдат много впечатлени от това какво правим" – така накратко Манджукова описа съдържанието на документалната история.

Професионалният пътят на Райна Манджукова в Агенцията за българите в чужбина тръгва още от самото ѝ създаване – тя е част от първия екип, сформиран преди повече от три десетилетия, а по-късно два пъти застава начело. Спомня си началото, когато всичко, с което разполага е лист с изписани на пишеща машина адреси на осем български организации в Украйна. "Някои колеги, които отговаряха за други държави нямаха и толкова. Ние сме  събирали тези контакти зрънце по зрънце, но с времето събирахме не само контактите, но и печелехме авторитет. Спечелихме надежда и вяра в българите в чужбина, че има държавна институция, която е създадена, за да се грижи за тях. След като беше изместен този фокус на дейността ни, голяма част от нашите сънародници просто престанаха да контактуват с Агенцията".


Преди десетина година репутационна щета върху работата на държавната структура нанасят подозрения в корупция, свързани издаването на удостоверения за български произход. В резултат българите преустановяват контактите си с Агенцията: "Хората в Западна Европа и в Америка, които по никакъв начин не ги засягаха уверенията за  български произход, очевидно бяха решили, че тази агенция вече е само за това и няма защо да поддържат контакти с нея. И така се стигна до факта, че когато дойдох през 2022 година в качеството си на изпълнителен директор, вече на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, се срещах с хора, които не знаеха за съществуването ѝ. Това бяха активни млади хора, ръководители на сдружения на българи в чужбина, които контактуваха с министерствата, с други институции в България, за да решават проблемите си, но изобщо не знаех за съществуването на Агенцията."


Затова предизвикателството пред г-жа Манджукова и настоящия екип на ИАБЧ е да върнат българите от чужбина в Агенцията:

"Искам да върнем разбирането и знанието, че ние сме тези, чрез които сънародниците ни могат да поставят своите въпроси пред държавата, но и в обратна посока – чрез които България може да решава част от своите външнополитически въпроси в чужбина", посочва Райна Манджукова в интервю за Радио България.

Снимки: ИАБЧ





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията..

публикувано на 03.09.24 в 20:20
Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02