Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

Снимка: БТА

В петък, 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. В Източна България ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 26°.

В планините
 ще бъде предимно слънчево. Още преди обяд облачността от запад ще започне да се увеличава, а след обяд в масивите на Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

По Черноморието
 ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-30°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала, след обяд по северното крайбрежие ще се усили до 3 бала.

На Балканския полуостров
, под влиянието на средиземноморски циклон, от запад облачността ще се увеличава, ще започнат валежи от дъжд. Те ще са интензивни и значителни по количество по адриатическото крайбрежие.

Над Западна Европа –
в по-голямата част времето ще бъде предимно слънчево. Очакват се и временни увеличения на облачността, главно в планинските райони и западната част на Франция, където ще превали. На много места в европейска Русия и Украйна ще бъде предимно слънчево, но след обяд над Украйна ще има временни увеличения на облачността и в отделни райони ще има краткотрайни валежи. В останалата част на Европа времето ще бъде доста динамично. На много места ще има валежи от дъжд, в Скандинавските планини - от сняг. В централноевропейските страни, в района на Алпите и в Италия валежите ще са значителни и придружени с гръмотевици.

В Париж и Берлин ще е 15°, в Лондон 16°, в Стокхолм 17°. В Будапеща – 18°, Белград – 19°, Рим – 22°, Варшава – 23°, Мадрид – 25°, в Москва и Лисабон - 29°. В Истанбул 31°, а в Букурещ и Атина ще е най-топло 32°.

Във Ванкувър 16°, а в Отава 26°. В Сан Франциско 21°, в Ню Йорк 26°, Чикаго 28° и Маями – 32°. В Мексико сити ще е максимум 25°, в Каракас 26°, в Лима 18° , в Сантяго де Чиле 20°, в Асунсион 25°. В Рио де Жанейро ще е 32°, а в Сау Паулу 31°. В Карачи и Тел Авив 30°-31°, в Риад и Кувейт Сити 41°, Маракеш – 33°, Кайро – 34°. В Мелбърн 17°, в Сидни 16°. В Окланд 17°, а в Уелингтън 14°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 септември 2024 г.

На 12 септември  говорим за връзките между България и Китай в контекста на 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. По този повод пресконференция даде посланик Дай Цинли. Продължаваме с..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03