Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

Снимка: БТА

В петък, 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. В Източна България ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 26°.

В планините
 ще бъде предимно слънчево. Още преди обяд облачността от запад ще започне да се увеличава, а след обяд в масивите на Западна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

По Черноморието
 ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-30°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала, след обяд по северното крайбрежие ще се усили до 3 бала.

На Балканския полуостров
, под влиянието на средиземноморски циклон, от запад облачността ще се увеличава, ще започнат валежи от дъжд. Те ще са интензивни и значителни по количество по адриатическото крайбрежие.

Над Западна Европа –
в по-голямата част времето ще бъде предимно слънчево. Очакват се и временни увеличения на облачността, главно в планинските райони и западната част на Франция, където ще превали. На много места в европейска Русия и Украйна ще бъде предимно слънчево, но след обяд над Украйна ще има временни увеличения на облачността и в отделни райони ще има краткотрайни валежи. В останалата част на Европа времето ще бъде доста динамично. На много места ще има валежи от дъжд, в Скандинавските планини - от сняг. В централноевропейските страни, в района на Алпите и в Италия валежите ще са значителни и придружени с гръмотевици.

В Париж и Берлин ще е 15°, в Лондон 16°, в Стокхолм 17°. В Будапеща – 18°, Белград – 19°, Рим – 22°, Варшава – 23°, Мадрид – 25°, в Москва и Лисабон - 29°. В Истанбул 31°, а в Букурещ и Атина ще е най-топло 32°.

Във Ванкувър 16°, а в Отава 26°. В Сан Франциско 21°, в Ню Йорк 26°, Чикаго 28° и Маями – 32°. В Мексико сити ще е максимум 25°, в Каракас 26°, в Лима 18° , в Сантяго де Чиле 20°, в Асунсион 25°. В Рио де Жанейро ще е 32°, а в Сау Паулу 31°. В Карачи и Тел Авив 30°-31°, в Риад и Кувейт Сити 41°, Маракеш – 33°, Кайро – 34°. В Мелбърн 17°, в Сидни 16°. В Окланд 17°, а в Уелингтън 14°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45