Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптерът Ми-2 е главен "герой" на Авиомузея в Бургас през септември

Снимка: Авиомузей Бургас

Авиомузеят в Бургас посвещава месец септември на един от специалните си експонати – хеликоптера Ми-2, чиито първи полет е бил на 22 септември 1961 г.  Любителите на авиацията, жителите и туристите на крайморския ни град имат възможността да се запознаят с функциите и историята на летателната машина. Ми-2 е с дължина 11, 40 м и височина 3,75 м, като диаметърът на ветлото е малко над 14 м. Теглото на излитане е около 3700 кг ( с 1150 кг по-товароподемен в сравнение с Ми-1 – 2550 кг).  Пътническата кабина побира до осем пътници, като мястото за управляващия е едно.

"Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя, произвеждан е в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време са произведени над 5250 машини. Явявайки се заместник на Ми-1, новият хеликоптер съществено го превъзхожда по скорост и товароподемност" – разказват  на официалната си фейсбук страница от музея.


Този модел хеликоптери е един от първите регистрирани в страната вертолети, като Ми-2 е доставен още с първата доставка на летателни машини за България през 60-те години на миналия век, пояснява БТА. Първата регистрация на Ми-2 с бордови номер 202 (по-късно сменен на 01) в Регистъра на военновъздушните сили на България е на 30 юни 1973 г. Хеликоптерът е служил над 25 години на българската авиация, като прави последния си полет през септември 1998 г. от Авиобаза Крумово.

Музеят на авиацията в Бургас разполага с десет летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Снимки: Авиомузей Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48
Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58
Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05