Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград
Снимка: pirinsko.com

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов. Средствата за монумента са събрани от Инициативния комитет. Мемориалът е поставен в градската градина сред бюстовете на други герои от освободителната борба в Македония като Тодор Александров, Мара Бунева и поета Пейо Яворов.

Иван Михайлов е революционер, публицист, писател и последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Македонският българин е роден през 1896 г. в Ново село, край Щип. Умира в Рим през 1990 г. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изящно гравирани съдове и фино изработени идоли – Козарева могила разкрива своите тайни

Находките от археологическите разкопки на Козарева могила – селище от V хил. пр. пр.н.е., се превърнаха в истинска сензация още през 2014 година, когато за пръв път бяха представени пред широката публика. Сред изящните експонати се открояват..

публикувано на 07.09.24 в 06:45
Проф. Иван Илчев

Величието на Съединението и последиците от съединисткия синдром

На 6 септември 1885 г. България отново става единна държава. В интервю за Радио България професорът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Иван Илчев разказа за факторите, които са довели до Съединението, когато Княжество България и..

публикувано на 06.09.24 в 07:15

Точно преди 50 години България откри единствената си АЕЦ

На 4 септември 1974 г. е открита официално първата и единствена АЕЦ в България - "Козлодуй". Тя е и първата ядрена централа в Югоизточна Европа. Началото на ядрената ни енергетика обаче е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за..

публикувано на 04.09.24 в 07:45