Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград
Снимка: pirinsko.com

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов. Средствата за монумента са събрани от Инициативния комитет. Мемориалът е поставен в градската градина сред бюстовете на други герои от освободителната борба в Македония като Тодор Александров, Мара Бунева и поета Пейо Яворов.

Иван Михайлов е революционер, публицист, писател и последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Македонският българин е роден през 1896 г. в Ново село, край Щип. Умира в Рим през 1990 г. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05

"Рождество Богородично" – Палѝгодèн пази завещаното от св. апостол Павел

След големия господски празник Успение Богородично, Рождението на Божията Майка е на особена почит в България. Църквата ни го отбелязва на 8 септември, заедно с гръцката православна църква, а останалите поместни православни църкви почитат празника на..

публикувано на 08.09.24 в 05:20