Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Снимка: БТА

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за първия учебен ден. Гости бяха министърът на образованието и науката Галин Цоков и на туризма Евтим Милошев, генералният консул Васил Вълчев и консулът Радослава Кафеджийска, учители, много родители и близки.

„Живеем в многомилионен и мултикултурен град, в който съхранението на езика и българските традиции е  основна задача. Осъществяваме я с подкрепата на българските институции, на спомоществователите и най-вече на нашите сърцати ученици и родители. На добър час!”, пожела директорката Павлина Копано.

„Вълнувам се, защото присъствам на първия учебен ден на едно от знаковите места, свързани с българската духовност, каквото е българската екзархия в Истанбул. Нашето министерство ще продължи да оказва активна  подкрепа за българските училища зад граница, между които вашето училище като наследник на делото на Кирил и Методий заема достойно място”, заяви министър Цоков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55