Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

Снимка: Архив

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Правителството предлага линията да нарасне с 21,3% до 638 лева. Управляващите очакват отслабването на инфлационния натиск да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението и нарастване на потреблението на домакинствата. 
С предложената от правителството граница не са съгласни от един от най-големите профсъюзи у нас - КНСБ, според тях тя трябва да бъде 667 лв. От профсъюза обясняват, че размерът на линията на бедност в България се определя от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, което се осъществява на база доходите от годината преди предходната, т.е. на практика равнището на линията на бедност по Евростат отразява състояние на доходите от 2022 г., а тя ще се прилага през 2025 г. Затова е нужно прилагането на коректив за индексиране с натрупаната инфлация на базата на актуални данни.
Линията на бедност се актуализира всяка година, за настоящата година тя е 526 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът Димитър Главчев: Първият учебен ден е знакова дата

За цяла България първият учебен ден е знакова дата и може да се каже, че това е един от най-големите празници. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев се обърна към учители, ученици и родители при откриването на учебната годината в столичното 35..

публикувано на 16.09.24 в 12:55

Президентът Румен Радев пожела на децата да бъдат творци на бъдещето си

При откриването на учебната година в столичното 128 СУ "Алберт Айнщайн“ президентът Румен Радев призова учениците да бъдат "истински творци" на тяхното "собствено утре“. В приветствието си за Новата учебна година държавният глава пожела на всички..

публикувано на 16.09.24 в 12:53

Безплатни учебници за всички български училища

Учебната 2024/2025 година ще е първата от десетилетия насам с безплатни учебници за всички ученици. По информация на БТА са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекта по общообразователните предмети за учениците от 1 до 12 клас. Учебниците от втори до..

публикувано на 16.09.24 в 12:39