Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски завод за кабели мести производството си от България заради високи разходи

Заводът на "Борднетце - България" в Мездра
Снимка: БТА

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" планира да преустанови дейността на единия от заводите си в България - в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият ѝ завод - в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет, предаде БТА. Причината е преместване на производството в заводите на компанията в Молдова и Румъния.  Компанията обяснява решението си с високата конкуренция в индустрията за кабелни комплекти и високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, които са се отразили негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации. Заводът в Мездра, който е открит през 2008 г. и в който работят около 950 души, е планирано да затвори в края на март 2025 г. За завода в Карнобат се планира от февруари 2025 г. да оптимизира около 100 работни места. В момента в него работят 1000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският климат е благоприятен за развитието на медицински туризъм

Съчетанието от благоприятен климат, красива природа и многобройни минерални води и лечебна кал в България благоприятства развитието на курортното лечение. По време на 11-ия Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, д-р..

публикувано на 10.09.24 в 12:24

На фокус - ситуацията в единствената у нас млекопреработвателна компания

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов днес, 3.септември, ще бъде на работно посещение в крайдунавския град Видин, предаде БНР Видин. По време на визитата си Николов ще посети производствената база на единственото българско..

публикувано на 03.09.24 в 07:35

1,9% по-скъп природен газ през септември

Природният газ поскъпва с 1,9% през септември спрямо предходния месец. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 61,91 лв. на горивото за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена..

публикувано на 01.09.24 в 09:40